Floderna Adda och Mera

På denna sida:

Lake Como’s primära inflöde är från floderna Adda och Mera, och floden Adda är också sjöns primära utflöde.

Floden Mera

floden mera

River Mera har sin källa i de schweiziska bergen och slutar i Lake Como i Italien. På Lombardiska heter den Maira.

Mera startar nära Piz Mungiroi i Graubünden (kantonen Graubünden) i östra Schweiz, på en höjd av cirka 2500 meter. Därifrån flyter den österut mot Maloja-passet innan den svänger västerut genom Val Bregaglia (Bergell). Den passerar in i Italien vid Castasegna,

I Italien förenas Mera och Acquafraggia nära Piuro och så småningom också med floden Liro vid Prata Comportaccio.

Mera går in i Lake Como inte långt från Sorico i provinsen Como, efter att ha flutit totalt 50 km. Vid flodmynningen vid Gera Lario är höjden över havet mindre än 200 meter.

Floden Adda

floden adda

Adda är en flod i norra Italien som flyter genom Lake Como, och är både ett primärt inflöde och det primära utflödet för sjön. På Lombardiska stavas namnet Ada.

Adda börjar i Alperna, nära den schweiziska gränsen. Efter att ha strömmat in och ut ur Lake Como ansluter den sig så småningom till floden Po några kilometer uppströms Cremona. Den totala längden på floden Adda är 313 km.

En gång i tiden utgjorde den nedre delen av floden Adda gränsen mellan Republiken Venedig och hertigdömet Milano. Denna gräns upprättades genom Lodi-fördraget 1454. I denna gränsregion har flera anmärkningsvärda strider utkämpats, inklusive slaget vid Lodi 1796 där österrikarna besegrades av franska trupper under Napoleon.

Städer och byar

Exempel på städer och byar längs med River Adda:

  • Bormio
  • Sondrio
  • Bellagio (på Lake Como)
  • Lecco (på Lake Como)
  • Lodi

 

Detaljer om flodens kurs

Flera stycken sjöar utgör källflöde för den här floden. I början är floden liten, men den blir avsevärt större senare när den fylls på av flera strömmar nära staden Bormio i Rätiska alperna.

Addas huvudsakliga vattenkälla är Val Alpisella (Stelvio Pass) i Italien.

Från Bormio-regionen flyter Adda sydväst och sedan västerut, och är den enda stora floden i norra Italien som flyter från öst till väst. Den går genom Valtellina, passerar Tirano och förenas av floderna Poschiavino och Mallero.

Adda går in i Lake Como i norra änden och går ut mot sydost. Den rinner sedan över slätterna i Lombardiet och förenas av floderna Brembo och Serio, innan den strömmar ut i floden Po cirka 13 km ovanför Cremona.

Högsta punkt

Flodbäckens högsta punkt är 4020 meter. Det är på fjälltoppen av la Spedla, som är en del av Piz Bernina.

Trezzo avskalar Adda-bron

Fram till introduktionen av metall i brokonstruktionen var den 72 meter långa sandstensbrobågen i Trezzo sull’Adda-bron den längsta brobågen i världen. Denna 9 meter breda enbågsbro byggdes 1370-1377 på order av Bernabò Visconti, hertig av Milan. Det skulle ta fram till början av 1900-talet innan murbroar med större öppningar byggdes.

Bron byggdes som en tillfartsväg till ett Visconti-slott som ligger ovanför Adda, och var på ett passande sätt befäst med torn. Segmentbågens uppgång var cirka 21 meter, med en förhöjning av spänningsförhållandet med ratio 3.3:1.