UNESCO:s Världsarvlista i Lombardiet

På denna sida:

Det finns nio UNESCO-världsarv som ligger helt eller delvis i Lombardiet som du kan besöka under din vistelse i denna vackra region i Italien.

Kyrka och Dominikanska klostret Santa Maria delle Grazie med ”Nattvarden”av Leonardo da Vinci

Santa Maria delle Grazie

Denna kyrka och kloster ligger i Milano, den näst största staden i Italien och den största i Lombardiet. Leonardo da Vinci målade den sista måltiden på matsalens norra vägg här mellan 1495 och 1497.

Städerna Mantua och Sabbioneta

Mantua

Dessa två städer är ett världsarv eftersom de är två mycket bra exempel på två olika aspekter av renässansens stadsplanering. Sabbioneta är ett utmärkt exempel på en stad som grundades under den italienska renässansen, medan Mantua är ett utmärkt exempel på hur en gammal stad förändrades under renässansen för att bättre återspegla renässansens stadsplaneringsideal.

Val Camonica hällristningar

Val Camonica hällristningar

Över 200 000 symboler och figurer höggs in i berget i Val Camonica av våra förhistoriska förfäder. Detta är ett världsarv eftersom det är en av världens främsta samlingar av förhistoriska hällristningar.

När detta listades på UNESCO: s världsarvslista redan 1979 hade det hittats lite mer än 140 000 figurer och symboler. Sedan dess har nya upptäckter ökat det antalet till någonstans mellan 200 000 och 300 000.

Val Camonica är en av de största dalarna i de centrala Alperna, som sträcker sig cirka 90 km från Tonale Pass till Corna Trentapassi. Det ligger i provinsen Brescia i Lombardiet. Hällristningarna är utspridda över dalen men speciellt koncentrerade till vissa områden i Darfo, Boario, Terme, Capo di Ponte, Nadro, Cimbergo och Paspardo.

Fossilerna i Monte San Giorgio

Om du vill se resterna av livsformer som bodde i en lagun för ungefär 245-230 miljoner år sedan, är Monte San Giorgio i Lombardiet rätt plats att besöka. Denna plats är inte längre en lagun, det är ett pyramidformat berg med utsikt över Lake Lugano där du kan upptäcka de fossila resterna av fisk, reptiler, kräftdjur, växter, insekter och mer. Detta är ett världsarv eftersom det är en av de bästa fossila uppgifterna om marint liv från triasperioden.

Företagsstaden Crespi d’Adda

Under 1800-talet och början av 1900-talet skapade upplysta industrimän nya städer som inte bara gav sina arbetare en plats att bo på utan ökade deras livskvalitet genom att vara långt överlägsen moderna urbana bostäder för fabriksarbetare. Crespi d’Adda i Lombardiet är ett världsarv eftersom det är ett utmärkt och välbevarat exempel på en sådan företagsstad, grundad 1878 för textilarbetare.

Neolithisk och bronsålders pålhus i Alperna

Detta är ett världsarv som sprids över flera alpina länder. Sammantaget består den av 111 individuella förhistoriska pålhusbosättningar skapade från 5000 f.Kr. till 500 f.Kr., och några av dessa arkeologiska platser ligger i Lombardiet.

Styrkefästen för Longobards i Italien

Detta världsarv består av sju grupper av Longobard-byggnader som skapades 568-774 e.Kr. inom och utanför Lombardiet. Alla representerar Longobardian-makten över området, och många av dem visar också Longobards roll i utvecklingen av den medeltida europeiska kristendomen.

Venetianska försvarsverk mellan 1500- och 1600-talet: Stato da Terra – Västra Stato da Mar

Under 1500- och 1600-talet byggde Republiken Venedig befästningar på sina inlandsdomäner i Lombardiet (Stato da Terra) och på dess kustdomäner vid Adriatiska havet (Stato da Mar). Detta världsarv består av sex befästningar spridda över Italien, Kroatien och Montenegro. När du är i Lombardiet kan du besöka den befästa staden Bergamo, som är en av dessa venetianska befästningar.

De nio Sacri Monti (heliga berg) i Piemonte och Lombardiet

På den västra kanten av Lake Como kan du besöka Sacro Monte di Ossuccio, en fristad på en kulle där femton kapell tillägnade Mysteries of the Rosary som skapades mellan 1635 och 1710. Kapellen placerades längs en väg som leder till ett kloster. .

Sacro Monte di Ossuccio är en av nio romersk-katolska heliga bergsplatser från 1500- och 1600-talet som ingår i detta världsarv.

Den Rhaetian järnvägen i Albula / Bernina

När tåglinjerna Albula och Berenina var färdiga och anslutna till varandra i början av 1900-talet, satte det stopp för den extrema isoleringen av de centrala alpina byarna. Idag förundras turister över de fantastiska alpina landskapen som kan avnjutas när de passerar landskapet Albula och Bernina med tåg. Tillsammans är linjerna Albula och Bernina 128 km långa och har 196 viadukter och broar. Det finns också 55 tunnlar och gallerier – allt nödvändigt för att göra den bergiga och ofta snöiga terrängen framkomlig.