Comoregionen

På denna sida:

Como är en stad och kommun som ligger på södra spetsen av Lake Como’s sydvästra gren, cirka 40 km norr om Milano. Staden riktar sig mot Schweiz och Como ligger mycket nära de schweiziska städerna Chiasso och Vacallo.

Como var en gång världsberömt för sin tillverkning av silke, men är idag starkt beroende av turism. Dess närhet till både Lake Como och Alperna har gjort det till ett populärt turistmål, och Como har många saker att erbjuda besökaren, inklusive en rik historia och en myriad av museer och kulturupplevelser. Stadens centrum är mycket vackert med byggnader från olika epoker, inklusive ett rådhus som går tillbaka till medeltiden.

Como grundades under den romerska eran 196 f.Kr.

lake como

Kort fakta om Como

Region Lombardiet
Grundad år 200 år f.Kr
Meter över havet Ungefär 200 meter
Köppen klimat klassificering Fuktig subtropisk (Cfa)
Befolkning 84,394 boende 2015
Demonym Comaschi
Postkod 22100
Skyddshelgon Saint Abbondio
Helgons dag 31st of August
Officiell websida http://www.comune.como.it/

Museum and utställningar i Como

Namn Info
Pinacoteca Civica Konstmuseum
Museo Didattico Della Seta Utbildande museum om siden
Museo Archeologico “P. Giovio” Arkeologiskt museum
Museo Storico “Garibaldi” Museum tillägnat Guiseppe Garibaldi
Museo Liceo classico “A. Volta” Vetenskapligt museum
Tempio Voltiano Museum tillägnat Alessandro Volta
Villa Olmo Olika utställningar

Klimat och väder

Ur ett väderperspektiv är de bästa delarna av året att besöka Como våren och hösten när vädret varken är kallt eller väldigt varmt. Våren kan vara lite regnig, men inga ytterligheter.

Somrarna i Como tenderar att vara mycket heta och fuktiga, ibland tryckande, då blåsiga sommardagar är sällsynta. Ibland drar ett åskväder in för att rensa luften och sänka temperaturen lite.

Vintrarna är korta och inte särskilt kalla. Det typiska vintervädret är dimmigt och fuktigt. Ibland ger den sibiriska anticyklonen frost.

Transport till och från Como

Flyg

Det finns ingen internationell flygplats i Como.

Exempel på internationella flygplatser som ligger inom ett rimligt avstånd från Como är Milano Malpensa och Milano Linate i storstadsregionen i Milano samt Orio al Serio flygplats utanför Bergamo. Det är också möjligt att flyga till Lugano Agnos flygplats i Schweiz och sedan korsa gränsen till via landvägen till Italien.

Att resa från Milano Malpensa till Como med bil tar vanligtvis 30-45 minuter, medan resan från Milano Linate till Como tar cirka 60 minuter med bil. Ett annat (mer tidskrävande) alternativ är att ta en buss eller lokal spårvagn från någon av dessa två flygplatser till Stazione Centrale i Milano och sedan åka tåg till Como.

Om du landar på Orio al Serio flygplats, förvänta dig att resan till Como tar 1 timme 45 minuter med bil. Det är också möjligt att ta buss till Stazione Centrale i Milano och sedan åka tåg till Como.

Resan mellan Lugano Agno och Como tar mindre än en timme med bil och cirka 1 ½ timme med tåg. (Ett tågbyte och lite promenader krävs.)

Järnväg

Servizio Ferroviario Regionale (Regional Railway Service) ansluter Como till andra stora nav i Lombardiet och därutöver. De två huvudstationerna är Como San Giovanni och Como Lago. Det finns också fem mindre stationer i Como: Albate-Camerlata, Albate-Trecallo, Como Borghi, Como Camerlata och Grandate-Breccia.

Como San Giovanni besöks av en hel del turister eftersom det är ett stopp på huvudjärnvägen mellan Zürich och Milano och Basel. Både Intercity och Eurostar stannar vid denna station.

Transport vid Lake Como

Motorbåtar och bärplansbåtar förbinder staden Como med många av byarna utspridda vid Lake Como. Motorbåtslinjer går längs den sydvästra grenen och norra grenen av Lake Como, från Colico eller Piona och staden Como. Bärplansbåtarna, lokalt kända som aliscafi, är snabbare än motorbåtar men också dyrare. De finns tillgängliga på mer eller mindre samma rutter som motorbåtarna.

Transport inom Como-provinsen

Det finns ett lokalt kollektivtrafiknätverk (ASF Autolinee) som består av både urbana linjer och extra urbana linjer. De extra urbana linjerna förbinder staden Como med de flesta andra befolkningscentrumen i Como-provinsen. De urbana linjerna tar dig till olika platser i staden.

Como – Varese

Det finns speciella busslinjer (Ferrovie Nord Milano) som förbinder Como med Varese. Dessa bussar går istället för en avvecklad järnvägslinje.

Linbana

Linbanan Como – Brunate tar dig från Como till den lilla bergsbyn Brunate, cirka 715 meter över havet.

Vattenflygplatsen och sjöflygplanbasen

Vattenflygplatsen och sjöflygplanbasen (“Idroscalo”, ICAO-kod LILY) i Como används främst för flygträning och lokala turnéflygningar. Det är hem för en flygplansklubb med en egen flotta av sjöflygplan.