Bellagio

På denna sida:

Bellagio är en kommun vid Lake Como, inom Larian Triangle – en triangel av mark som bildas av Lake Como’s sydvästra och sydöstra grenar. Bellagio ligger vid den nordligaste punkten i denna triangel, med utsikt över den norra delen av sjön.

Den lokala topografin delar Bellagio i naturliga delar; ett centrum och de omgivande distrikten. Stadens centrum ligger på toppen av en udde, medan de omgivande distrikten är utspridda längs Lake Como och upp längs backarna.

Den gamla stadskärnan innehåller sju medeltida stentrappor (salite) som har använts av invånarna i Bellagio för att ta sig uppåt i många århundraden. De leder till ett torg (piazza) där du hittar basilikan San Giacomo.

bellagio

Fakta om Bellagio

Namn på italienska Bellagio
Namn på lombardiska Belás
Region Lombardiet
Provins Como-provinsen
Meter över havet 229 meter
Folkmängd 3,820 invånare 2013
Demonym/namn på befolkning Bellagini (på italienska)

Belagin (på väst-lombardiska)

Postkod 22021
Skyddshelgon Giacomo di Zebedeo (Giacomo il Maggiore)
Helgons dag 25 juli
Officiell websida http://www.comune.bellagio.co.it/

Klimat och väder

Vintrarna är milda i Bellagio och det är ovanligt att den genomsnittliga dagstemperaturen är under 6 grader C på vintern.

På sommaren ligger den genomsnittliga dagstemperaturen vanligtvis inom intervallet 25-30 ° C. På eftermiddagen gör brisen från Lake Como luften friskare.

Saker att göra

Besök basilikan

En basilika uppkallad efter Bellagios skyddshelgon San Giacomo ligger på Piazza della Chiesa. Kyrkan skapades först i Lombard-romansk stil 1075-1125. Klocktornets bas innehåller delar som en gång ingick i stadens försvarsstrukturer (”Torre delle Arti Bellagio”).

Flera gamla religiösa föremål finns inne i basilikan, däribland ett kors från 1100-talet, en triptyk av Foppa från 1400-talet och en altartavla från 1500-talet.

Det fanns ett kloster tvärs över torget från kyrkan, men så är inte längre fallet.

Hylla cyklisternas skyddshelgon

Inte så långt från Bellagio ligger en helgedom för Madonna del Ghisallo, skyddshelgon för cyklister. Många cyklister cyklar till hennes fristad för att visa sin respekt, men det går naturligtvis lika bra att vandra dit. Vandringen börjar i Bellagio. Det är en vandring på totalt 4 km och med en stigning på ca 500 meter uppåt.

Häng ute vid småbåtshamnen

Längst ut på udden (Bellagios gamla stadskärna) finns en park och en småbåtshamn.

Smaka på Bellagino-mat

En av de rätter som traditionellt ätits i Bellagio är Tóch, en typ av polenta maträtt med smör och ost. Den serveras med torkad fisk, kall kyckling eller salami och ska ätas med en träsked.

Besök en stor villa

Villa Serbelloni och Villa Melzi d’Esti är stora Bellagino-villor som är öppna för allmänheten.