Lake Orta

På denna sida:

Lake Orta ligger väster om Lake Maggiore i regionen Piemonte i norra Italien. Det antas vara kvarlevan av en mycket större sjö fylld av vatten från glaciärer under slutet av den senaste istiden. När glaciärerna drog sig tillbaka fördes vattnet från dem till Lake Maggiore.

Namn

Engelska namn: Orta-sjön

Italienskt namn: Lago d’Orta

Gammalt italienskt namn: Lago di San Giulio

Namnet Lago di San Giulio användes fram till 1500-talet. San Giulio (känt på engelska som Saint Julius of Novara) är skyddshelgon för området. Ön i sjön kallas fortfarande Isola San Giulio (San Guilio Island).

Kort fakta om Lake Orta

Plats Piedmont, Italien
Koordinater 45°49′02″N 8°24′24″E
Primära inflöden Scarpia

Pellino

Plesna

Qualba

Fiumetta

Pescone

Flera underjordiska källor

Primärt utflöde Nigoglia
Yt-area 18.2 kvadratkilometer
Längd 13.4 kilometer
Bredd 2.5 km
Max djup 143 meter
Genomsnittligt djup Omkring 72 meter
Meter över havet 290 meter

Isola San Giulio

Isola San Giulio är en ö i Orta-sjön, strax väster om byn Orta San Giulio. Den lilla ön, som inte är mer än 275 gånger 140 meter stor, är känd för sin basilika (Basilica di San Giulio), dess benediktinerkloster och flera pittoreska byggnader, inklusive ett gammalt seminarium från 1840-talet.

Namn

Italienskt namn: Isola San Giulio

Alternativt italienskt namn: Isola di San Giulio

Engelskt namn: San Giulio Island

Historia

På 400-talet dog evangelisten San Giulio (Sankt Julius) på ön.

Ett litet kapell (oratorium) byggdes på ön på 500-talet, troligen för att fira San Giulio.

Detta lilla kapell ersattes så småningom av en större kyrka. Vi vet inte exakt när denna kyrka byggdes, men den fanns på 600-talet och Filacrio, biskopen av Novara, begärdes att få begravas där. Detta är också epoken när en åttkantig byggnad uppfördes mitt på ön. Den här byggnaden användes sannolikt som dopkapell.

År 962 föddes Guglielmo da Volpiano i ett befäst slott på ön. Han växte upp och blev en viktig klosterreformator, och efter sin död förklarades han som helgon. På engelska är han känd som Saint William of Dijon.

På 1100-talet byggdes en ny romansk basilika på ön.

Orta San Giulio

Orta San Giulio är en stad och kommun vid Ortasjön. Staden ligger på en udde som skjuter ut från sjöns östra strand, inte långt från ön Isola San Giulio. (Ön ingår i kommunen.)

UNESCO: s världsarvslista Sacro Monte ligger nära San Goulio.