Villa Carlotta

På denna sida:

Villa Carlotta är en av de många imponerande stora villorna vid Lake Como. Till skillnad från många av dem är den här öppen för allmänheten och sköts av en välgörenhetsstiftelse.

Huset med tre våningar, som ligger ovanför en terrasserad trädgård, har fantastisk utsikt över Bellagio-halvön och bergen. Byggnaden är väl värt ett besök i sig, men den har också en botanisk trädgård och den innehåller en konstsamling som innehåller verk av Canova, Migliaria, Hayez och Thorvaldsen. Förutom målningar och skulpturer finns det över 470 gipstavlor och en stor samling av silke- och ullgobelänger. Ett stort sortiment av antika möbler från olika epoker har lämnats i villan av dess tidigare ägare, till glädje för dagens besökare.

Villa Carlotta

Besöka Villa Carolotta

Sedan 1927 har Villa Carlotta skötts av välgörenhetsstiftelsen Ente Villa Carlotta. Villan och dess trädgård är öppen för allmänheten från slutet av mars till början av december. Mer information om öppettider och entréavgifter finns på den officiella hemsidan.

Endast två av de tre våningarna är öppna för allmänheten. På bottenvåningen finns det mesta av konsten som visas upp. Om du går upp till andra våningen kan du njuta av en vacker utsikt över Lake Como och de omgivande bergen och byarna.

Var ligger den?

Villa Carlotta ligger i Tremezzo vid Lake Como och vetter mot halvön Bellagio.

Tremezzo är en kommun inom provinsen Como i regionen Lombardiet.

Du hittar Villa Carlotta på Lake Como’s västra strand, mellan Mezzegra och Griante. Avståndet till staden Como är cirka 20 km.

Den botaniska trädgården

Den botaniska trädgården täcker cirka 20 hektar, uppdelad i flera sektioner. Närmast villan, som vetter mot Lake Como, finns en italiensk sektion med snyggt klippta häckar och pergolor skapade av apelsin- och kameliaträd.

Sluttningen ner mot sjön är utsmyckad med rhododendron och cirka 150 olika azalea-arter.

I andra delar av den botaniska trädgården hittar du både europeiska och exotiska växter, inklusive många olika trädarter, från palmer till amerikansk sekvoja. Det finns också en 3000 kvadratmeter stor bambuträdgård, där över två dussin bambuarter finns.

Det som tidigare var ett orangerie (växthus för citrusväxter) är nu ett museum för gamla lantbruksredskap.

Skulpturer som visas

Exempel på skulpturer som visas i Villa Carlotta

Namn Skapare Info
Mars och Venus Luigi Acquisti Skapad 1805

Anses vara Luigi Acquisti’s mästerverk

Eros och Psyke Adamo Tadolini Marmorkopia från originalmodellen som gjorts av Antonio Canova. (Originalet finns på Hermitage-museet i Sankt Petersburg eftersom det beställdes av en rysk prins.) Kopian har funnits i Villa Carlotta sedan 1834.
Palamedes Antonio Canova

 

På uppdrag av Sommariva.

 

Delad i flera bitar 1805 när Canovas verkstad översvämmades av floden Tevere. Canova restaurerade skulpturen 1806-1808.

 

Har varit på VIlla Carlotta sedan 1829.

The Entrance of Alexander the Great in Babylonia Bertel Thorvaldsen En marmorkopia av en stuckaturskulptur i 33 delar, skapad 1812 för Napoleons besök i Quirinale-palatset i Rom.

Napoleon gillade stuckaturskulpturen så mycket att han beställde en marmorreplika för Pantheon i Paris.

Napoleon föll från makten innan arbetet slutfördes, men 1818 beslutade Sommariva att betala för det.

Marmorbitarna anlände till Villa Carlotta 1818-1828. De två sista karaktärerna är baserade på Thorvaldsen och Sommariva.

Tavelutställning

Exempel på tavlor som visas upp i Villa Carlotta:

Namn Konstnär Info
The Reading of the VIth Book of the Aeneid Jean-Baptiste Wicar Oljemålning

På uppdrag av Sommariva 1818

The Last Adieu of Romeo and Juliet Francesco Hayez På uppdrag av Sommariva 1823