Menaggio

På denna sida:

Menaggio är en stad och kommun som ligger vid Lake Como’s västra strand, vid mynningen av floden Senagra. Menaggio ingår i provinsen Como i Lombardiet.

Menaggio-området är en populär rekreationsplats som får många besökare på våren och sommaren. Några av dem kommer att spela golf på den berömda Cadenabbia Golf Club, grundad av en engelsk golfentusiast 1907.

Menaggio

Varje sommarsäsong äger flera stora kulturevenemang rum i Menaggio, inklusive Menaggio Guitar Festival.

Att hitta vandrarhem vid Lake Como är inte lätt, men det finns faktiskt ett i Menaggio; La Primula Youth Hostel, som ligger på Via IV Novembre 106 i Menaggio.

Fakta om Menaggio

Namn på italienska Menaggio
Namn på lombardiska Menas
Region Lombardiet
Provins Como-provinsen
Koordinater 46°01′N 09°14′E
Postkod 22017
Invånare 3,273 invånare år 2010
Demonym Menaggini
Skyddshelgon Santo Stefano
Helgons dag 31 augusti

Turistaktiviteter

  • Spela golf Cadenabbia Golf Club.
  • Spela minigolf vid sjön i norra änden av staden.
  • Gå till Menaggio Lido för att njuta av poolen och solstolarna.
  • Köpa gelato/glass i en av butikerna längs sjön.
  • Köp lokalt tillverkad limoncello i snabbköpet. (Mycket billigare än i turistbutikerna.)
  • Klättra i berg. Den lokala alpina klubben upprätthåller ett klättringsområde bortom norra änden av staden, bredvid en tunnel som leder till en annan by. Det finns en serie förankringspunkter i berget.
  • Vandra. Ta C13-bussen till Breglia. Därifrån vandrar du upp till Rifugio Menaggio. Det finns ett antal promenader tillgängliga för det om du vill vandra längre, till exempel vandringen till berget Grona (höjd: 1736 m) varifrån du kan njuta av en fantastisk utsikt över Lake Como och Lake Lugano.
  • Ta en promenad bland ekarna i Parc Vale Sanagra.

För fler idéer, besök turistbyrån Menaggio på torget vid sjön.

Bakgrund

Romerska imperiet

Området erövrades av romarna i slutet av 2000-talet f.Kr., och byggandet av Via Regina kom att få stor inverkan på platsen där Menaggio är idag.

Medeltiden

Under medeltiden byggdes ett slott här och Menaggio blev en mur i en befäst stad. Via Regina var fortfarande en viktig väg och Menaggio hade strategisk betydelse. År 1532 ockuperade Graubünden Menaggio och förstörde slottet.

Konungariket Italien

När kungariket Italien skapades 1805 utnämndes Menaggio till säte för den ersättande guvernören. Detta i sin tur gjorde det till något av ett administrativt och ekonomiskt centrum för Como-regionen.

Tidig turism

I slutet av 1700-talet började turister anlända till Menaggio, och i början av 1800-talet var Menaggio känd bland de rika och berömda europeiska familjerna och hade flera turisthotell. En viktig drivkraft var järnvägen Menaggio – Porlezza som gjorde det lättare för besökare att nå Menaggio.

WWI

Under första världskriget var bergen kring Menaggio en viktig del av det italienska försvaret mot norr och betydande försvarslinjer skapades. Rester av några av dessa försvarskonstruktioner har överlevt fram till vår tid och kan besökas.

WWII

1945, när det andra världskriget tog fart, fångades Mussolini, men han flydde den 26 april under tiden han förvarades i Menaggio. Mussolini hölls vid grundskolans byggnad i Menaggio, som vid den tiden var huvudkontoret för Brigate Nere. Mussolini flydde under natten, men hans frihetstid var kortvarig. Nästa dag fångades han av partisaner i Dongo.