Villa d’Este

På denna sida:

Villa d’Este, ursprungligen känd som Villa del Garovo, är en stor villa med utsikt över Lake Como i Cernobbio kommun. (Koordinater: 45 ° 50′41,91 ″ N9 ° 4′47,64 ″ E)

Byggdes ursprungligen på 1500-talet som en sommarbostad för kardinalen i Como, villan och dess omgivande 25 hektar stora park har förändrats på olika sätt genom århundradena för att återspegla samtida smak och önskemål från de olika ägarna.

Villa del Garovo (deste)

Sedan 1873 har Villa d’Este varit ett lyxhotell. Idag kan du förvänta dig att betala cirka 1 000 euro per natt för att stanna här. Lyxsviter kostar i genomsnitt 3500 €. Hotellet är ofta med på listor över världens bästa hotell.

Concours d’Elegance

Concours d’Elegance som hålls vid Villa d’Este varje vår är världens äldsta bevarade prestigefyllda tävling för motorfordon som visas upp och bedöms med anor från 1928.

Ambrosetti Forum

I september varje år äger Ambrosetti Forum rum här, en internationell ekonomikonferens med framstående internationella personligheter från finans, näringsliv och politik. Detta evenemang arrangerades först här 1975.

Var ligger Cernobbio?

Cernobbio ligger i provinsen Como i Lombardiet, cirka 40 km norr om Milano och 2 km nordväst om staden Como. Cernobbio gränsar till Schweiz (de schweiziska kommunerna Breggia och Vacallo).

Om du befinner dig inom Lake Comoregionen är det ganska enkelt att komma till Cernobbio med kollektivtrafik eftersom Cernobbio är en stoppplats för buss- och färjetrafik som förbinder staden Como till Colico via västra sidan av Lake Como.

Villa del Garovos historia / Villa d’Este

Innan villan

Innan villan byggdes här, var detta platsen för ett kloster som grundades vid mynningen av strömmen Garovo år 1442 av Gerardo Landriani, biskop av Como.

Kardinal Tolomeo Gallio

I mitten av 1500-talet beordrade kardinal Tolomeo Gallio – som kom från Cernobbio – att nunneklostret skulle rivas eftersom han ville ha marken för eget bruk.

Villa del Garovo och dess trädgårdar byggdes 1565-1570. Huvudarkitekt var Pellgrino Tibaldi.

Som kardinalens privata bostad blev Villa del Garovo en exklusiv plats för präster, politiker och intellektuella att mingla och koppla av i vid den trevliga Lake Como.

Efter kardinalens död 1607 ärvdes villan av hans familj, som inte bevarade den i det fantastiska tillstånd som kardinalen önskade.

Jesuiterna

År 1749 blev villan ett jesuitcentrum för andliga övningar, men det varade bara fram till 1769.

Greve Mario Odescalchi och greve Marliani

Efter jesuiterna blev greve Mario Odescalchi ägare till villan, men han behöll den inte heller så länge och sålde den 1778 till greve Marliani.

Familjen Calderari

År 1784 förvärvades villan av Calderaris, en framstående milanesisk familj som hade både medel och ambition att återställa och utveckla villan. Bland annat beordrade de skapandet av en ny park i italiensk stil, och i den här parken byggdes ett tempel med en 1600-talsstaty av Hercules som kastade Lichas i havet.

Efter Marquis Calderaris död gifte sig hans änka Vittoria Peluso med greve Domenico Pino, en av Napoleons generaler, och lät bygga en fästning i parken för honom.

Caroline av Brunswick

1815 blev villan hemvist för prinsessan av Wales, Caroline av Brunswick (den framtida drottningen av Storbritannien). Hon var gift med arvtagaren till den brittiska tronen, men makarna var fjärmade från varandra och bodde inte längre tillsammans.

Prinsessan verkar ha gillat villans trädgård mycket och skrev i sin dagbok att ”Det är en trädgård som verkar nästan hängande i luften och bildar en doft av förtrollning”.

Prinsessan gav villan ett nytt namn – Nouva Villa d’Este – och fick parken anlagd i en mer engelsk stil.

Hotell

År 1873 blev villan ett lyxhotell men behöll namnet Villa d’Este.

Mord på hotellet

1948 skjöts den rika sidentillverkaren Carlo Sacchi till döds av sin älskarinna grevinna Pia Bellentani. Mordet, som det blev mycket skriverier om , ägde rum under en galamiddag i Villa d’Este.