Ta tåget till Lake Como

På denna sida:

Lombardiet har bra förbindelser med järnvägen och många av städerna kring Lake Como har sin egen järnvägsstation. Att resa till Lake Como med tåg som aristokraterna från 1800-talet är definitivt en möjlighet och tar dig genom de underbara landskapen i norra Italien. Om du anländer från norr får du också uppleva den unika alpina miljön.

RFI-järnvägsstationer i Lombardiet

Här är några exempel på järnvägsstationer i Lombardiet som kan vara av intresse för den blivande Lake Como-turisten. De ägs alla av Rete Ferroviaria Italiana (RFI), som i sin tur ägs av den italienska staten. Längre ner på denna sida hittar du en lista över järnvägsstationer i Lombardiet som istället ägs av det privata företaget Ferrovienord S.p.A. Detta är ett transportföretag som förvaltar ett nätverk av regionala järnvägskoncessioner i norra Italien.

Som du kan se nedan är RFI-järnvägsstationerna uppdelade i kategorierna platina, guld, silver och brons. Platina- och guldtågstationerna är väl anslutna till internationella linjer och linjer från södra Italien. Silverstationer och bronsstationer är mer benägna att komma till hands när du vill nå mindre städer och byar i hela Lombardiet, inklusive små bosättningar runt Lake Como. Många internationella tågresenärer anländer till en av de stora järnvägsstationerna i Milano där de byter till ett av de regionala tågen för att ta dem till den Lombardiska landsbygden och den pittoreska Lake Como. Det är också möjligt för internationella resenärer att ta en rutt från Schweiz och direkt in i Lake Como, utan att bry sig om Milano.

Exempel på städer runt Lake Como som har en järnvägsstation

Como

Como är huvudstaden längs Lake Como sydvästra gren, så om du vill utforska denna gren av sjön är det en bra start att ta tåget till Como. Como ligger på den sydligaste spetsen av sjöns sydvästra gren. Från Como finns allmän båttransport på sjön.

Lecco

Att ta tåget till Lecco är en bra idé om du vill utforska Lake Como’s sydostliga gren, eftersom Lecco ligger på södra spetsen av denna gren.

Colico

För dem som är intresserade av Lake Como’s norra gren är Colico en bra utgångspunkt och hem för flera järnvägsstationer. Colico ligger nära den norra änden av sjöns norra gren. Från Colico kan du använda kollektivtrafik för att utforska sjön.

Bellano

Bellano är en liten stad belägen vid sjöns norra gren, men inte mycket långt norr om den plats där den norra filialen delas upp i de sydvästra och de sydöstra grenarna. Bellano ligger på östra stranden, med Menaggio nästan rakt över på västra stranden. När du befinner dig i Bellano är du inte så långt ifrån Bellagio, den berömda staden där sjön ”splittras”.

Mandello del Lario

Mandello del Lario ligger på den östra stranden av sjöns sydöstra gren, ungefär halvvägs mellan Lecco och den del där sjön ”splittras”.